top of page
Despre: Bio

“împinge barierele până ce ies scântei”

Musicweb International


“plin de atmosferă, un minunat vârtej de sunete”

The Classical Reviewer

“Maistorovici atinge o notă aparte”

The Daily Telegraph


“În fruntea ansamblului, Maistorovici este o combinație între Stephane Grapelli și Brian May” (Wales Arts Review), iar compozițiile sale ”ating o notă aparte” (The Daily Telegraph). Nonconformistul violonist-compozitor-dirijor Vlad Maistorovici are o activitate internațională ca solist și muzician de cameră, cu un repertoriu care se întinde de la Bach la Turnage, și de la Enescu la Queen. Compozițiile sale sunt interpretate de orchestre și artiști de talie mondială.

Ca solist concertist, interpretările lui Vlad Maistorovici se bazează pe ”siguranță tehnică, dublată de diponibilitatea artistică de a împinge barierele până ce ies scântei” (Musicweb International despre debutul său la Wigmore Hall Londra). Laureat al concursurilor internaționale, concertează pe marile scene ale lumii, cum ar fi South Bank Centre, Cadogan Hall, The Sage Gateshead, Salle Flagey Bruxelles, Studio Ernest Ansermet Geneva, Kulturhaus Helferei Zurich, Sala Mare a Conservatorului din St. Petersburg, Merkin Hall New York, Ateneul Român, Verbier Festival, St. Prex Festival, Newbury Spring Festival, Spoleto Festival, Festivalul Enescu, Festivalul SoNoRo, în compania orchestrelor ca European Union Chamber Orchestra, Lausanne Chamber Orchestra, South Bank Sinfonia, Sinfonia Cymru Cardiff, Orchestra de Cameră Radio București, Orchestra Simfonică București, Filarmonica Transilvania Cluj, Filarmonica Banatul Timișoara, Filarmonica Paul Constantinescu Ploiești, ca dirijor sau ca solist sub bagheta unor dirijori ca Gottfried Rabl, Neil Thomson, Michael Wendeberg, Thierry Fischer, Baldur Brönnimann, Clement Power, Tiberiu Soare. Deși este un interpret fidel al moștenirii marilor compozitori ai trecutului, Maistorovici nu se oprește la a interpreta repertoriul tradițional de muzică clasică. A generat, ca solist sau ca membru fondator al Mercury Quartet din Londra, peste 20 de comenzi de noi lucrări ale celor mai talentați compozitori ai generației, ca Mark Simpson, Steven Daverson, Charlotte Bray, Edmund Finnis, Laurent Durupt, Diana Rotaru dar și ale maeștrilor consacrați ca Mark Anthony Turnage (care a scris un concert de vioară intitulat Romanian Rhapsody dedicat lui Maistorovici), Jonathan Cole și Dan Dediu. Albumul Mercury Acoustic, produs de Gabriel Prokofiev și lansat în 2010 de casa de discuri NonClassical Londra explorează improvizații și colaborari cu mai mulți DJ europeni. În sezonul 2012-2013, a ocupat postul de solist al ansamblului Contrechamps de la Geneva. Maistorovici este custodele viorii Nicolò Gagliano din 1751 aparținând Rațiu Family Charitable Foundation.


Compozițiile lui Vlad Maistorovici sunt căutate și apreciate. ”Atrăgătoare și răsunătoare” (Musical America), plină de ”contraste vii” (London Financial Times) și caracterizată prin ”plasticitate a exprimării”, muzica sa figurează în repertoriul unor orchestre și artiști de talie mondială. Reflectând experiența sa de interpret, lucrările sale sunt la fel de diverse ca și artiștii și instituțiile pentru care au fost comandate: de la ”minunatul vârtej de sunete” (The Classical Reviewer) din Halo pentru orchestră (comandată de London Symphony Orchestra și înregistrată sub bagheta lui François-Xavier Roth), sau dadaismul ironic din R.E:M!X (Vis cu vampiri) (comandă a festivalului Săptămâna Internațională a Muzicii Noi), la rapsodicul Concert Transilvan (prezentat în premiară de Dmitry Sitkovetsky și orchestra de cameră New European Strings), Maistorovici ”atinge o notă aparte” (The Daily telegraph). În 2012, Institutul Cultural Român de la Londra a deschis stagiunea cu un concert intitulat Night Music: the chamber works of Vlad Maistorovici. În 2014, proiectul a fost reluat cu video-mapping în cadrul Festivalului Internațional Amadeus de la Sibiu/Hermanstadt, sub directoratul lui Christian Badea. În anul 2019, Maistorovici a interpretat în premieră olandeza Concert Transilvan și a condus Octetul op. 7 de Enescu cu orchestra Young European Strings Camerata la Teatrul Diligentia din Haga în deschiderea sezonului cultural conex Președinției României la Consiliul UE.


Născut în Ploiești (1985), a fost elev al Liceului de Artă Carmen Sylva, unde a studiat cu Adrian Ceapă și Ioana Croitoru. Cu susținerea regretatei pianiste Lory Wallfisch, a candidat și obținut o bursă integrală la prestigioasa școală de muzică Yehudi Menuhin School, unde a studiat vioara cu profesoara Natalia Boyarsky. Și-a continuat studiile la Royal College of Music unde a studiat vioară cu Felix Andrievsky, compoziție cu Mark Anthony Turnage, Jonathan Cole și Richard Causton, și dirijat cu Patrick Bailey. Și-a desăvârșit studiile cu violonist Pierre Amoyal la Conservatorul din Lausanne, unde a absolvit cu prestigioasa diplomă de Master Solist. A studiat muzica de cameră cu Bruno Canino la Scuola di Fiesole Florența și a luat lecții influente de la Boris Kuschnir, Anna Chumachenko, Gordan Nikolich, Ivry Gitlis, Ida Haendel, Zakhar Bronn, Ferenc Rados la cursuri prestigioase de interpretare muzicală, dar și management și antreprenoriat muzical, cum ar fi Verbier Academy sau Keshet Eilon. S-a perfecționat cu Oliver Knussen, Colin Matthews și Magnus Lindberg la Aldeburgh, Giaccomo Manzoni la Florența și Dan Dediu la București, care i-a conferit titlul de Doctor în Compoziție. Este câștigător al Concursului de Compoziție George Enescu, Clive Christian Composition Award, Golden Medal la Berliner International Competition, The Tillett Trust Performer Platform Londra, Young Concert Artist Trust Londra și Concursul Internațional pentru tineri violoniști Remember Enescu. În ciuda tinereții sale, experiența sa a fost recunoscută prin invitații de a susține masterclass-uri și workshop-uri la Lilla Akademien Stokholm, Dartington International Summer School, King's College Londra, Conservatorul din Geneva, Conservatorul din București.


Alături de pianista Diana Ionescu a fondat în 2015 vibrate!festival la Brașov, un eveniment internațional anual care explorează modalități de a împrospăta experiența ascultării muzicii clasice. Prilej de întâlniri unice ale artiștilor inovatori de talie internațională, festivalul se adresează unui segment larg al publicului prin programe eclectice și proiecte multidisciplinare în spații consacrate și alternative.

Despre: Bio
bottom of page